2012. április 26., csütörtök

Jóga

Anyu egy nap azzal állított haza, hogy vett nekem a mosérdemes.hu-n egy négyalkalmas jógabérletet féláron. Nem mintha szó esett volna korábban arról, hogy én jógáznék, de ő mindenesetre azt gondolta, hogy ez majd hozzásegít megtalálni a lelki békémet, amit mostanában oly nagyon keresek. Aranyos ötlet, és igazából tök hálás vagyok érte.

Ma volt az első alkalom. Szerencsére közel van a hely, a Logodi utcában. Egy lakás van berendezve jógastúdiónak, és nagyon-nagyon bejött. Tipikusan "wellnessmagazinos" lakás: papírlámpák sejtelmes fénnyel, gyertyák, elefántok, lila lótuszos képek a falon. Mindenkinek volt saját polifoamja, párnája, pokróca. Kilencen voltunk, nálam mindenki idősebb volt.

Hát mit mondjak, elég furi volt elsőre. Így megszeppenve nem nagyon tudtam rögtön az ellazulásra koncentrálni, aztán jöttek a fura, kényelmetlen pózok, ahol szintén nem nagyon megy a dolog. Szerintem először azt kell elérni, hogy ne röhögjek magamban minden mozdulatnál. De a végére egyébként tényleg sokkal nyugodtabb lettem. Kíváncsi vagyok a  többi órára, legalább már tudom, mire számíthatok. Egyébként a jógát mindenki felmagasztalja, úgyhogy hálás lennék, ha én is szívesen tudnám csinálni, de a taijival is az volt a baj, hogy túl lassú volt nekem - ha pedig testmozgás, akkor én inkább pörögni szeretek.

4 megjegyzés:

 1. Én kriya jógáztam. Próbáltam másféle jógákat is a kriya jóga előtt...de mikor kipróbáltam azt, rájöttem, hogy az az "igaz út" ;)

  VálaszTörlés
 2. Én nem tudok ezekről semmit... Az milyen? És milyen a többi?

  VálaszTörlés
 3. A saját tapasztalataim a következők:
  Először Hatha jógáztam (azt hiszem, de nem biztos). Itt mindenféle pózban nyugtató zene mellett igyekeztünk ellazulni. Ez többnyire sikerült is...
  Aztán egyszer, kb fél év után, hirtelen felbuzdulásból beiratkoztam egy Kriya jóga beavatásra. Ez két nap meditációt jelent. Ez a két nap többet adott, mint előtte fél év jóga összesen. A Kriya jóga sokkal komolyabb dolog szerintem. Tulajdonképpen a lélegzésről szól. Gyakorlatilag végig egy helyben ültünk Buddha pózban, és figyeltünk a lélegzésre. Nekem sokkal intenzívebb hatást nyújtott, nem csak ellazultam, hanem, nem is tudom, valami másállapotot éltem át. A kriya jóga mesterek nem egyszerűen elvégeztek egy tanfolyamot, aztán elkezdtek belőle megélni. Nekik a jóga az életük. A legnagyobb mesterek úgy tudnak meditálni, hogy közben percekre leáll a szívük és a légzésük. Magyarországon nincs is ilyen mester, a beavatásra csak idelátogatott az egyik. Szóval itt megértettem, hogyha többen jógáznának, akkor miért lenne jobb a világ. Egyébként Krisztust is az egyik mesterüknek tartják. Én eddig sose értettem, hogy miért imádják egyesek Krisztust. Nos, ha olyan mester volt, mint ezek a Kriya jóga mesterek, akkor én is tisztelem már.
  Aztán egy ideig otthon folytattam a kriya jógát magamban. Azt mondták naponta egyszer kell. De nagyon nehéz volt nekem jógamester nélkül. Szóval néhány hét után (már nem emlékszem hány) abbahagytam. De bármikor újrakezdeném mesterrel, tényleg nagy élmény.

  Remélem senki se nevet ki ezért...:D

  VálaszTörlés
 4. Ez nagyon érdekes, tök jó lehetett! Szívesen kipróbálnék ilyet én is valamikor :)

  VálaszTörlés