2012. június 21., csütörtök

Vizsgaeredmények


A magyar társadalom statisztikai leírása: 5 (Jeles)
Adatfeldolgozás és elemzés 2.: 4 (Jó)
Adatfelvétel: 5 (Jeles)
Kommunikációelmélet: 5 (Jeles)
Közgazdasági alapismeretek II.: 3 (Közepes)
Kultúra- és művelődéstörténet II.: 5 (Jeles)
Kultúraszociológia: 4 (Jó)
Recenzió írás: 5 (Jeles)
Társadalmi szerkezetek, társadalmi folyamatok I.: 5 (Jeles)
Társadalomtörténet 2: 5 (Jeles)
Vallásszociológia: 5 (Jeles)
Városi társadalmi problémák: 5 (Jeles)

Teljesített kredit: 35   Hagyományos átlag: 4.67  
Felvett kredit: 35        Kredites átlag: 4.69
Kreditindex: 5.47       Korrigált kreditindex: 5.47

Eddigi legjobb félévi eredményem. Szerintem annak köszönhető, hogy végre nem tinglitangli dolgokat tanulunk, amik annyira lényegtelenek, hogy megtanulni se lehet őket, és a tanár kényére-kedvére van bízva a jegy, hanem végre van normális anyag, amiből föl lehet készülni. 

A magyar társadalom statisztikai leírása
Ez egy jó óra volt, a tanár előre szólt, hogy nem várja el, hogy bejárjunk, úgyhogy családias légkör volt. Amint a neve is mutatja, a magyar társadalomról volt szó, minden órán más aspektusról: foglalkoztatás, egészségügy, deviancia, vallás... Lássuk be, nem árt, ha ilyesmivel tisztában van az ember. A vizsga abból állt, hogy kiadott 500 kérdést és hozzá tartozó négy válaszopciót, megjelölve a helyes választ. Elég genyó kérdések voltak, úgyhogy kicsit aggódtam, vajon meg tudtam-e őket jegyezni, de elég alaptalan aggodalom volt, csak két pontot vesztettem.

Adatfeldolgozás és elemzés 2
Az előző félévi anyag folytatása, de jóval nehezebb volt, ezért is lett csak 4-es. Tavaly konkrét dolgokat tanultunk ("ha ezt látod, akkor tedd azt, ha meg azt, akkor amazt") amit könnyen meg lehetett tanulni. Idén már sok múlt a saját megítélésünkön, nem voltak olyan merev szabályok. Jó óra volt, és jó tanárt fogtam ki. Sokan nem voltak ilyen szerencsések.

Adatfelvétel
Imádtam a pasit, aki az órát tartotta, kár, hogy szerdán reggel 8-ra kellett bejárni. Az órán kérdőívszerkesztést tanultunk, igazából arról szólt az egész, hogy mindenki választott egy témát, elkezdtük elkészíteni a kérdőívet, és minden órán bemutattuk az elkészült részt, a tanár meg belekötött. nagyon nagy forma volt, irtó vicces :) Csak miatta érte meg bejárni. Engem különösen megkedvelt valamiért. Az én témám a kannabisz megítélése a felnőtt társadalomban volt. Szerintem jó kis kérdőívet írtam, bár a profi munkától messze áll. Az utolsó órán a tanár egyesével szólított a terembe, megmutattuk a kész kérdőívet, megbeszéltük a jegyet. nekem csak annyit mondott, hogy ezzel minden rendben volt órán is, ugye? Aztán belekérdezgetett, de mindenre adtam elmés választ. Végül azt mondta - amire nagyon nagyon büszke vagyok! - hogy könnyen fogok állást találni, mert csillog az értelem a szememben, és ragyogok xD Míg nagyon sokakról ez nem mondható el. A fülbevalómra meg azt mondta, hogy Lakatos Márk szerű. Kedvelem a fickót, na. :D

Kommunikációelmélet
55 perc volt a számítógépes vizsgára, én 20 perc alatt végeztem. órára kell járni és tanulni kell, ennyi a titok...

Közgazdasági alapismeretek II.
Csoda hogy hármas lett. Az egész évfolyam szenved a tárggyal, érthető okokból.  Úgy tűnik, megérte még félig bóbiskolva is megjelenni az órákon. És Csilla adott kölcsön feladatgyűjteményt :)

Kultúra- és művelődéstörténet II
Fú, ide iszonyatosan sokat kellett írni, szerintem vagy hat oldalt, és az utolsóra kb. 5 percem volt. Az ötösömmel ebben a tárgyban is csodabogárnak számítok, de ez a tárgy nagyon közel állt hozzám. Végül is olyan, mint az irodalom.  

Kultúraszociológia
Ez is lehetett volna ötös, mert minden olvasmányt elolvastam, sőt, érdekesnek is találtam a többségét, erre az esszét a legunalmasabb, legérthetetlenebb tanulmányból íratta. Szerintem ez egyszerűen nem volt tisztességes.

Recenzió írás
Na, ez is egy érdekes óra volt. Első alkalommal tíz percben elmondta a félév menetét. Aztán kihagytunk egy hetet, majd el kellett olvasni pár recenziót, és órán azokat beszéltük meg, de kb semmi haszna nem volt az egésznek, nem is értettem, mit olvasok. Ezután hónapok kimaradtak, ekkor nekünk kellett megírni a saját recenziónkat. Az utolsó négy órán egymás írását kellett kritizálni. Mindenki rettenetesen unta a dolgot. Én az utolsó pillanatra hagytam az egészet, és jó sokat szitkozódtam miatta. Rácz József: Drog és társadalom c. tanulmánykötetéből írtam a recenziót, és már végigolvasni is sok volt, nemhogy besűríteni 6 oldalba. Mondjuk végül 10 oldal lett. És a tanár azt mondta rá, hogy "egészen kiváló", aminek hallatán kis híján kiestem a zoknimból. Merthogy - mondta - nem könnyű tanulmánykötetet elemezni úgy, hogy kitérjünk a részletekre, és mégis egységes képet adjunk az olvasónak. Hmmm... tényleg nem volt könnyű.

Társadalmi szerkezetek, társadalmi folyamatok I.
A tanáromat ismertem korábban, mert ő tanított német szakszövegen. Fiatal, laza pasi, tegeztük, és mivel ismert személyesen, tök jó fej volt velem. Szerda este 6-tól volt az órája, és nem is volt annyira jó, de bejártam, mert azt hittem, kelleni fog a jegyzetem. Igazából tévedtem - a tanár feltöltött minden órához összefoglalót, amiből nagyszerűen le lehetett vizsgázni. Persze ezt csak utólag tudom, ezért még átszenvedtem magam egy csomó olvasmányon is. És mivel egy csomóan megbuktak nála, tökre paráztam, és majdnem áttettem a vizsgát. Ehhez képest ötös lett, és mikor mentem jegyet beíratni, leültetett, és megmutatta a dolgozatomat. Csak két pontot vesztettem, azt is a tesztben, ami azt jelenti, hogy az esszém max pontos lett. Azt mondta, nem is emlékszik, hogy valaha is írtak neki ilyen jó vizsgát, de szerintem túlzott. És azt is megkérdezte, nincs-e szociológus a családban, hogy ennyire szociológus módon gondolkodom. Eléggé zavarba ejtő volt. nem tanultam annyira sokat erre a vizsgára... De nagyon aranyos volt tőle :)


Társadalomtörténet 2
Tavaly csak 4-est kaptam, idén viszont már ravaszabb voltam, és elolvastam és kijegyzeteltem a tankönyvet. A szóbelin szép, összefüggő szónoklatot adtam le, és csak a végén tett fel pár kérdést, de szerencsére tudtam válaszolni. Így terveztem. :)


Vallásszociológia
Ez is szóbeli volt, de még a felelet negyede hátra volt, mikor a tanár megkért, hogy írjam be magamnak az ötöst, mert az ő kezével valami baj volt, épp csak alá tudta írni. Ez volt az utolsó vizsgám, könnyed és boldog lezárás.


Városi társadalmi problémák
Jaj ez annyira szar óra volt. Az elején a tanárunk igazi kutatást ígért és gyakorlati jegyet, végül az egész félévben statisztikai adatokat kellett gyűjtenünk Budapest kerületeinek népességéről és a vándorlási különbözetekről, aztán táblázatba rendezni, grafikont készíteni, elemezni. Aztán elolvasni a kerületek Integrált Városfejlesztési Stratégiáját, azt elemezni, ppt-t készíteni, végül az egészről írni egy többoldalas izét az év végi jegyért. Az utolsó órákon végig Fekete özvegyet játszottam. Ráadásul olyan a jegybeírási időpont, hogy Gergőt kellett megkérnem, hogy vigye el az indexem, mert persze a másfél hónapos vizsgaidőszak utolsó hetében ír csak be jegyet, mikor én már nyaralok.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése