2012. július 9., hétfő

EFOTT

Az, hogy EFOTT-ra menjünk, Choz ötlete volt. Korábban is hallottam már a fesztiválról, de azt hittem hogy valami gagyi kis egyetemista próbálkozás. Viszont mikor végignéztük, kik is lépnek fel, kedvem lett menni. A jegy is egész olcsó volt, pláne Choznak, mivel a BME volt az esemény házigazdája. Nagyon tetszett a fesztivál, noha hagyott némi kívánnivalót maga után a szervezés.

Kedden viszonylag korán levonatoztunk, hogy elkerüljük a tömeget. Ehhez képest verekedni kellett a vonaton a helyekért, minden tele volt fesztiválozókkal, és a hozzájuk tartozó felszereléssel: sátor, hálózsák, táska... 11-re már Velencén voltunk, tűzött a nap, de szerencsére járt fesztiválbusz, ami potom 200 forintért elvitt az 5-7 km-re lévő fesztiválig. A második buszra fel is fértünk, jó korán megérkeztünk a bejárathoz. 2-kor volt a hivatalos nyitás, úgyhogy egy árnyékban tettük órákig a semmit. 2-kor beálltunk a bejárat előtt kígyózó sorba, de a sor nem haladt, órákkal később sem. Azt hittük, csak lassan megy a jegyvásárlás, de kiderült, hogy nem is nyitották ki a kaput valamiért. Senki sem tudott semmit, csak álltunk a tűző napon és bemutattunk a kamerának, ha épp vett minket. Két óra várakozás után már elfogyott az innivalónk, és elegünk is volt az egészből, így hát kiálltunk a sorból, én üldögéltem a cuccokkal, Choz meg elment boltba. Hozott két üveg üdítőt és 2 kiló jeget. Utóbbi jó döntés volt, és bár tartottam tőle, hogy rajtunk marad, elfogyott - bedobáltuk az innivalóba és kenegettük magunkat vele. A fesztiválra fél 7-kor jutottunk be úgy, hogy mikor osztottak már karszalagot, előre furakodtunk, és a csomagok ellenőrzésénél is meglehetősen pofátlanul álltunk be a sor elejére. De nem volt már kedvünk az udvariaskodáshoz. Mikor bementünk, kongott a tér, alig volt bent még pár ember. Mi lett volna, ha végigálljuk a sorunk?
A sátrunknak akadt hely, de az egész kempingben nem volt semmi árnyék. Később kiderült, hogy nincs elég hely, ezért a később érkezők a parton verték fel a sátrukat a jó kis fák alá. Nem volt ez valami jó így, mert egy egész kis partszakasz maradt meg így a strandolóknak, ahova már legkésőbb reggel nyolckor ki kellett érni, ha az ember árnyékot akart. Márpedig akart, mert a fesztivál alatt végig 35 fok volt, a nap tűzött és égetett, és mi folyton azt lestük, hova bújhatunk előle. A melegtől általában 7 és 8 között mindenki felkelt, és mi ilyenkor lebattyogtunk a partra, és ott töltöttük a napot. A víz nagyon jó volt, óránként bementünk pancsolni.

Jó volt ebben a fesztiválban, hogy tényleg a diákoknak szólt, a legtöbb résztvevő egyetemista volt, nem volt túl nagy tömeg, családias volt a hangulat. Nagyon sok stand volt, ahol diákszervezetek, projektek mutatkoztak be, és mindegyiknél lehetett valamit játszani vagy tesztet kitölteni, persze ajándékokért. Egy nap végigjártuk az összes standot, és így tettünk szert strandlabdára, stresszlabdára, legyezőre, villogó szívecskére, zseblámpára. Persze számos márka is reklámozta magát: szexi lányok ragasztgattak mindenkire Bomba energiaitalos tetoválást, az Axe angyalai fürdőszivaccsal mosták meg a szerencsés férfiak testét, ha Heinekent ivott az ember, mehetett vízicsúszdázni, a vodkaivás blobbingolásra jogosított fel. Mi bőszen ittuk a Rauch üdítőitalait, és a fesztivál végén beváltottuk a 12 kupakunkat, amiért járt nekem egy rikító sárga pólót. Mindig élvezem ezt a sok promóciót, és el tudnám viselni nyári melónak is, mert nem valami megerőltető, szépen kell mosolyogni, és elég sokat lehet vele keresni.

Jók voltak a koncertek is. Főleg magyar előadók léptek fel, meghallgattuk Péterfy Borit, a Quimbit, a Kiscsillagot, a Brainst. Sajnos azon a napon, mikor Ocho Macho, PASO és Irie Maffia lett volna, szakadt az eső, és mi végig a sátorban kuksoltunk. Volt pár külföldi előadó, például Dub FX, amire nagyon nagyot buliztunk a szitáló esőben. Utolsó nap pedig Roni Size DJ setjén kellett ott lenni, bár azt kevésbé élveztem.

Jó volt még a fesztiválban, hogy sok ismerőssel futottunk össze. Főleg Choz találkozott egyetemi barátokkal, de én is összefutottam Francival, Sebők Eszterrel, Annamarival és Vivivel. Együtt jött velünk Marci, Choz barátja, aki az egyetemi zsonglőrkör vezetője, és 3 társával ingyen bejöhettek a fesztiválra, mert megnyertek egy pályázatot. Az volt a terv, hogy kapnak egy standot, ahol játszóházat tartanak, de a szervezők mégsem adtak standot, őt pedig nem törték magukat érte, és végig ugyanúgy fesztiváloztak, ahogy mi. Kétszer elmentek esti tűzzsonglőrködésre. Csak az egyiket láttam, de nagyon jó volt. És társaságnak sem voltak utolsók, én nagyon örültem, mikor együtt voltunk, mert akkor röhögtünk a legtöbbet. Az utolsó este együtt buliztunk. Bementünk a silent discoba, ami nagyon vicces volt ^^

A standok között felbukkantak a politikai pártok standjai is. Nem mentem oda egyhez sem, de a Jobbik kiadványa, amely kifejezetten az EFOTT-ra készült, eljutott hozzám. Természetesen tipikus politikai propaganda, az volt a lényege, hogy a Jobbik mennyit törődik a fiatalokkal. Volt a végén egy társasjáték, jobban mondva csak mezők, amin lépkedni kellett, ilyen feliratokkal: "Cigánynak vallottad magad, hogy a gyermeked ingyenes eü-ellátáshoz jusson. Lépj vissza egy mezőt." "Cigányok megfenyegették a mamádat, és te nem a rendőrséget, hanem az Új Magyar Gárdát hívtad. Lépj előre egy mezőt". Ezen mondjuk szörnyülködtem egy sort. Járt továbbá egy kis csomag a laphoz: fűmag volt benne, és az alábbi szöveg:

Magyar fű, Árpád vezér ajánlásával

Kedves EFOTT-osok!
Mielőtt bevonultam a Kárpát-medencébe, földet, vizet és füvet kértem Szvatopluktól. Ő egyébként a jelenlegi szlovák nyelvtörvény értelmében szintén büntetésre számíthatna. Na de mindegy. Adott tehát nekem füvet, de szerencsére nem szívtuk meg: gyönyörű hazánk van. Tiszta fejjel tervezzétek a jövőtöket: ti se szívjatok! Ha felszeditek a sátraitokat, vessétek el helyére a fűmagot, ha hazatértek, akkor is gondoskodjatok a zöldről, és bízzatok a jövőtökben! Üdv. Árpád

Őszinte riszpekt annak, aki ennyi meszidzset be tudott zsúfolni ilyen kis szövegbe:
1. Seggfej szlovákok!
2. Szép a haza!
3. Ne drogozzatok!
4. Legyetek környezettudatosak!
5. Szebb jövőt!

Katasztrófa. De a fűmagot elvetettem.

Reggel 8-9 körül keltünk és sátrat bontottunk. Elég kótyagosak voltunk, mert nem sokkal 4 előtt fekhettünk le. Kicipeltük a cuccokat a bejárathoz, és ott kiderült, hogy noha a fesztivált 10-ig kell elhagyni, a busz az állomásra nem járt, csak 8-ig. Ismét megcsillant a szervezők hülyesége, és az a töménytelen ember kénytelen volt gyalogolni (ha bátor volt) vagy taxizni (mint ahogy mi tettük). Ettünk, felszálltunk a vonatunkra, a Déliben elváltunk, cipekedtem hazáig, itthon pedig óriásit aludtam. Nagyon jól éreztem magam, erre a fesztiválra szívesen ellátogatnék máskor is. És olyan jól lebarnultam! ^^

Viszont Andris ma hívott, hogy elmarad a Reggae Camp. Azt már korábban megbeszéltük, hogy Ozorára sem megyünk. (A visszaszámláló azért ketyeghet, miért ne). Úgy tűnik, ez volt az egyetlen fesztivál idén nyárra. :(

1 megjegyzés:

  1. Ha nem mész Ozorára, igazán lenézhetnél pár napra Rábcakapira! ::)

    VálaszTörlés