2012. augusztus 3., péntek

Könyvértékelés

Figyelem! Az alábbi bejegyzés spoiler Margaret Mitchell: Elfújta a szél című művével és a könyv folytatásával (Alexandra Ripley: Scarlett) kapcsolatban!

Na szóval. Az Elfújta a szélről már írtam, Bükkszentkereszten olvastam ki, és nagyon tetszett, de igazából nagyon aljas kis könyv, mert mindig, mikor boldogan mennek benne a dolgok, rögtön rossz történik, és hiába várja az ember végig, hogy rendeződjön a főhős élete, az írónő képes azzal zárni a regényét, hogy Scarlett rájön, mennyire szereti a férjét, de az már nem szereti, ezért elhagyja. Így befejezni egy könyvet! És épp csak egy utolsó reménysugarat hagy az utolsó bekezdésben. (Bár igaz, a cím mégiscsak Elfújta a szél, tehát valahol jogos a dolog).
Na, mondom, ez nem járja, el kell olvasnom a folytatást, ami Mitchell halála után íródott, új szerző által. Azt gondoltam, biztos egy rajongó írta, aki úgy érezte, muszáj összehoznia a szerelmeseket. Szóval, mint egy fanfiction. Igazam is lett, de végig az volt az érzésem, hogy Ripley olyan, mint a szerepjátékos, amilyenek mi is voltunk Shizuval meg Rennel: irtóra eldefektesíti a karaktert, csapás csapást követ az életében, az olvasó majd megpusztul, csak falja a 900 oldalas könyvet, reménykedve, hogy a végére minden rendbe jön, és igen, ezúttal rendbe is jön minden, az utolsó 10 oldalon, miután 890-et végiggörcsölt az olvasó. Azon kívül Scarlett és Rhett hajós kalandja is nagyon szerepjáték-style volt, hiszen mi tudjuk csak igazán, mi hoz össze két embert: a katasztrófa. Szerintem az "elmegyünk hajókázni - vihar jön - épphogy túléljük - örömünkben szexelünk a tengerparton - veszekszünk, mégse jövünk össze - gyereket várok, de jaj, a férjem azóta elvált tőlem és újra megnősült" szálat bármelyik szerepjátékos figyelmébe tudnám ajánlani :D Olcsó és egyszerű, de hatásos ^^

Szóval tudom ajánlani a könyvet, a stílus és a korleírás nagyon jó, és a főszereplő jellemét is imádtam, de csínján kell bánni az ilyen  könyvekkel, mert kicsit az olvasó is szenved tőlük... Úgyhogy évente bőven elég belőlük egy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése