2015. október 2., péntek

Gyűlölködés és giccsparádé

Az utóbbi időben csatlakoztam néhány határon túli magyarokat felölelő facebook-csoporthoz, kizárólag kutatási célból: egy kérdőívet kellett megosztanom az egyik tanárom felkérésére. Azóta a csoportok bejegyzései megjelennek a falamon, és az egész egyszerűen megdöbbentő. Ismeretes, hogy a facebook beszűkíti a társadalmi látóterünket: saját barátaink, ismerőseink vannak a partnerlistánkon, akik többnyire hozzánk hasonló nézeteket vallanak; ha nem, és ez zavaró, még ki is töröljük őket. Végül úgy hisszük - hisz azt tapasztaljuk nap - hogy az egész világ úgy gondolkodik, mint mi. Ennek megfelelően az én facebook-falam is egyetemisták, értelmiségiek, baloldaliak/liberálisok bejegyzéseivel van tele. Néha azonban - mint most is - az ember kicsit kikukucskál a saját dobozából, és a valóság pofán vágja.

Miről beszélek?

1. Giccses képek, zenék, versek és idézetek

Van egy réteg a facebookon (főként az idősebb generáció) akik folyamatosan posztolgatnak egymásnak rendkívül giccses képeket. Számomra felfoghatatlan, hogy oszthat meg bárki is ilyen ocsmány, barbár műalkotásokat, amin galambok, rózsák, cuki állatfigurák, szívecskék és szerelmespárok egyszerre tobzódnak. Hozzá érkezik általában valamilyen üzenet is, "Csodás estét" "Szép hétvégét" esetleg "Meghítt péntek délutánt" címmel (szándékos helyesírási hiba, igen, ilyennel is találkoztam). Az idézetek rendkívül nyálas, Coelhót is alulmúló klisék az életről, a szeretetről, a reménységről. A bejegyzések alatt általában tucatnyi kommentben reagálják le a jónépek, hogy "gyönyörű kép", "csodás vers és milyen igaz", illetve "neked is csodás hétvégét kívánunk szeretettel Erikám". 

2. Jézus. Jézus mindenhol. Esetleg Szűz Mária.

A fenti képeket és idézeteket megbolondítja néha némi giccskereszténység, mikor Jézus képe körül galambok, szívecskék és rózsák villognak, így osztva a virtuális "áldást". A bejegyzések alatt általában számos "ámen" komment olvasható.

3. Cukik vagyunk és keresztények, de a migránsokat gyűlöljük

Az embernek szemet szúrhat a sok bűbájos komment között jó néhány menekültekkel kapcsolatos cikk linkje, általában teljesen megbízhatatlan hírportálokról, azt fejtegetve, hogy a migránsok veszélyesek, késelnek, megtérítik Európát, és már a németek is hozzánk akarják őket toloncolni. A cikkek alatti kommentáradatot már igazán nem veszi be a gyomrom, igazi fasiszta gyűlölködés megy, általános iskolásokat is megszégyenítő helyesírási hibákkal fűszerezve.

Ezt a bejegyzést muszáj volt megírnom. Ezek a képek, kommentek ott virítanak a facebook falamon, és tényleg, tényleg minden egyes alkalommal megdöbbenek. (Idővel persze majd kilépek ezekből a csoportokból, bár kezdem fontolgatni, hogy kutatási témának se rosszak). Apu rám szólt, hogy nem szép dolog ezen élcelődni. A képek talán rondák, de a lényeg, hogy akik küldik és akik kapják, szépnek találják őket.  Az idézetek posztolói valószínűleg tényleg úgy érzik, hogy valami fontos üzenetet osztottak meg a többiekkel, a kommentelők pedig nagy szeretettel fogadják. Lehet, hogy vannak emberek, akiknek ez tényleg feldobja a napját. Szerintem viszont ez gyomorforgató. Ez van, nem vagyunk egyformák.

És persze, csak hogy lássátok, miről beszélek, következzen néhány gondosan válogatott remekmű:Értitek, miről beszélek, igaz? Nos, hogyha ez a remekbe szabott gyűjtemény nem volt elég, és elég bevállalósak vagytok, akkor kattintsatok ide. Hogyha az előzőt megnéztétek, és úgy érzitek, elég bátrak vagytok akkor kattintsatok ide is. De szólok, hogy sokkoló lesz.


3 megjegyzés:

  1. Ezekkel tele van az internet. Nekem már az ingerküszöbömet el se érik.

    VálaszTörlés
  2. Már kezdtem aggódni, hogy én vagyok a marha, hogy ezektől kiborulok, de megnyugtató, hogy nem. (az összes felsorolt pontra értve) A csodás gyógymód cikkeket megosztókat amúgy kihagytad. Vagy a csoda, hihetetlen, egyedülálló szavak bármelyikét vagy kombinációját tartalmazó cikkeket.

    VálaszTörlés
  3. 2. Jézus. Jézus mindenhol. Esetleg Szűz Mária. - ezen a ponton nevettem fel. :D

    VálaszTörlés