2016. május 1., vasárnap

Interjúk

Ahogyan azt Bálintnak megjegyeztem a minap, az utóbbi időben négyféle interjúzásban vettem és veszek részt, és ebből három a zsidósággal kapcsolatos - ami szerintem elég jól jelzi, hogy mennyire fő érdeklődésemmé vált ez a téma. 

A nem zsidó interjú alatt a kolozsvári In Between kutatásra gondolok. Erről még nem blogoltam, sort fogok rá keríteni.

A második kutatás természetesen a szakdolgozatom, ahol két interjúkört készítek Taglit-résztvevőkkel. Az első interjúkör lement tavaly szeptemberben, a második most tavasszal - a nagyját elvégeztem az In Between projekt előtt, de múlt héten is csináltam párat, és még most is hátra van néhány. Ha elkészülnek, akkor persze kivonatolni, majd elemezni kell őket. Izgi!

A harmadik a megújuló Haver foglalkozás, aminek afféle koordinátora is vagyok. Itt is különböző zsidó emberekkel készülnek interjúk, többen csináljuk a beszélgetéseket, nekem is több ember jutott és jut még.

A negyedikről még nem ejtettem szót, ez egy teljesen új dolog. Még annó ősszel írt nekem Sári, az osztálytársam, hogy a Medián tervez egy zsidóság kutatást, és jelentkezhetnék kérdezőbiztosnak. Nosza, küldtem is emailt az illetékes személynek, de semmi válasz nem érkezett. Sári nyugtatott, hogy semmi gond, valszeg húzzák az időt, majd beindul az a kutatás. Nos, így is lett, kábé egy hete valóban kaptam egy emailt, hogy a kutatás indul, részt vehetek benne kérdezőbiztosként, és vegyek részt egy tájékoztatón. Nagyon mókás volt, mert a Mediánhoz belépve nem mást láttam, mint a szakdolgozati konzulensemet, Kovács Andrást, illetve Barna Ildikót, akihez pedig SPSS órákra járok. Hát kiderült, hogy ők a kutatás vezetői. Ettől rögtön otthonosabban éreztem magam. A munka egyébként az, hogy felkeressem az alanyokat, lekérdezzem tőlük az egyébként meglehetősen hosszú, egy-másfél órás kérdőívet, és további címeket gyűjtsek hólabda módszerrel. Nincsenek előre meghatározott keretszámok, ezért úgy ítéltem meg, hogy ez bőven belefér a szakdoga írás mellé, ráadásul szuper izgalmas - az 1999-es nagy zsidóság kutatás megismétlése, amit egyébként a szakdolgozatomban is lelkesen felhasználok. Az ilyen kérdőívezés persze nem könnyű, összetett, hosszú, fárasztó - de persze szakmai tapasztalat, az érdeklődésembe vág, és ki tudja, lehet nem rossz pont a Mediánnál gyakorlatot szerezni. Úgyhogy úgy néz ki, ilyen interjúim is szép számmal lesznek június közepéig. 

Kicsit bele is zavarodik az ember. De szuper érdekes mind!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése