2016. június 1., szerda

A Petőfi Rádióról

Aki ismer, tudja, hogy egy gyáva nyúl vagyok. Ez többen között abban is megjelenik, hogy nem igazán szeretek egyedül lenni, így ha csak magam vagyok otthon, szinte mindig be kell kapcsoljam a  rádiót, hogy szóljon valami a háttérben. Ha tanulok, akkor persze kell a csönd, de amint kimegyek pisilni, teregetni, ebédet főzni, már nyomom is a Tuner gombot a hifin.
Történetem a rádióhallgatással jó régen kezdődött, emlékszem, gimis koromban borzasztó cikin éreztem magam, amiért egyáltalán nem ismerem azokat a számokat, amiket az osztálytársaim. Aztán elkezdtem rendszeresen rádiót hallgatni - talán akkor még a Danubiust? És egyszeriben én is képbe kerültem. Arra emlékszem, hogy egy idő után aztán - ki tudja miért - a Rádió1-re tértem át. Sosem jutott eszembe más csatornát keresni, azt viszont megállapítottam, hogy a magyar zenék nem jók. Sok időnek kellett eltelnie, mire megvilágosodás-szerűen rádöbbentem, hogy nem a magyar előadók szarok amblokk, hanem én hallgatok olyan rádiót, ami nem az ízlésemnek megfelelő zenét sugároz. Nem sokkal ezután - már nem tudom, hogyan - keveredtem a Petőfi Rádióra, ami, mint megtudtam, 2007-től újult meg. Emlékszem, hogy a Petőfivel kapcsolatban az első és legmegdöbbentő élményem az, hogy tetszik. Te jó ég, itt jó zenék mennek. Te jó ég, hát van színvonalas magyar zene! És színvonalas műsorok, beszélgetések, riportok! Emlékszem, hogy ez akkor megdöbbentett, különösen annak fényében, hogy tudtam, a Petőfi állami csatorna. De megdöbbenésem végül óriási megelégedettségbe váltott át: éljen, van egy jól működő rádió! Azóta tulajdonképpen rendszeresen a Petőfit hallgatjuk. Kivétel nélkül ez szól nálam a szobában, ezt hallgatom a kisrádión, ha a konyhában vagyok, és ezért kampányolunk apunál az autós utazások alatt is. Szokásommá vált, hogy reggelente a Petőfire kelek - Buda Márton "Talpra magyar!" műsora dobott ki engem az ágyból, kísért el fogat mosni, reggelizni, zoknit húzni, táskát bepakolni. Petőfi szól Bálintnál a síiskolában is.

A terjengős bevezető után persze következzen a lényeg: ettől a héttől a Petőfi Rádió megváltozott. Múlt pénteken sokként ért a hír, hogy Buda Marcit (más műsorvezetőkkel együtt) lecserélik, helyére a Rádió 1-ből ismert ripacs, Harsányi Levente és Peller Mariann kerül, és a rádió zenei kínálata is változni fog, hogy kicsit a "kommerszebb" irányba tolódjon el. A fenti bevezető fényében el tudjátok képzelni, hogy ért engem ez a hír. Az a helyzet, hogy ez a változás állandó rossz érzést hagy a mindennapjaimon. Reggel, napközben, délután, reggeli készítéskor, főzéskor, körömreszeléskor nyúlnék a rádió gombja felé, de megakad a kezem. Esetleg bekapcsolom, de csak azért, hogy ingerülten kinyomjam egy tíz perc múlva. Mások a hangok, mások a zenék, mások a műsorvezetők. A Petőfi Rádió egyértelműen a tömegeket próbálja megszólítani azzal, hogy lejjebb vitte a színvonalat, közönséges ripacsokat tett meg műsorvezetőnek, és egyszerű, gagyi szövegű számokat tett a slágerlistájára. Nem tudok mit kezdeni a helyzettel. Rendszeresen nézem a Petőfi facebook-oldalát, ahol látom, hogy nem vagyok egyedül, napok óta felháborodott kommentek özöne zúdul a rádióra. Számos cikk is tárgyalja az esetet. Nincsenek illúzióim. Jó lenne azt gondolni, hogy a rádiónak nem jön be az új taktika, túl sok hallgatót veszít, az új irány befuccsol, és előbb-utóbb a régi rendszerhez kell visszatérni, de kétlem, hogy így lesz. Biztos vagyok benne, hogy a rádió szerkesztői alaposan átgondolták, hogy mit tesznek, sokat tanulmányozták a hallgatottsági statisztikákat és igényeket, mielőtt meghozták a döntésüket. Mi, akik a színvonalas, tartalmas Petőfi Rádiót szerettük, és most csalódtunk, egy kisebbség vagyunk. Az új Petőfi a tömegek, a tucatok rádiója lesz, és bizonyára megtalálja majd a közönségét, akik a migránsozós "társadalmi felhívásokat" és Fidesz-párti hírblokkokat is könnyebben megemésztik majd. Az a párszáz ember, akinek pedig tényleg fáj a változás, és többet nem kapcsol a Petőfi sávjára - nos, ők le vannak szarva. 

A probléma persze az, hogy nincs alternatíva. Nem akarok mást hallgatni, de valamit hallgatnom kell. A régi Petőfit hallgatnám, de az már nincs többé, sőt, hozzá hasonlatos rádió sincs Magyarországon. Kínomban leszedtem egy izraeli rádió appját a telefonomra, és most azt hallgatom nyelvgyakorlás céljából. A zenék itt is elég borzalmasak, de a beszédet nagyon szeretem: megértem a számokat, azt, hogy "új dal" következik, illetve az időjárás-jelentést. 

#visszaafelkelésvezéreit
#követeljükarégipetőfit
#visszaanagyonzenét

4 megjegyzés:

 1. Én is hosszú ideje Petőfi-párti vagyok, nálam is ezzel indulnak a reggelek! És teljesen váratlanul ért a csere. Borzasztó nyálas a promós anyagjuk, és sajnos, túl nagy Buda Marci-fan vagyok ahhoz, hogy ne hiányozzon állatira. Lehet tudni, hogy vele most mi van? O.o

  VálaszTörlés
 2. Nekem reggelente nincs időm sajna a kiugrok az ágyból és 20-30 perc múlva már a villamoshoz rohanok menübe rádió hallgatást bezsúfolni, de melóhelyen rendszeresen szól. A probléma az, hogy a Class FM, ami már a hátam közepére kívánok, mert az iszonyat gagyi külföldi számokat óránként leadják, mondjuk a reggeli műsor Balázsékkal még egész elmegy kategória. És igazából már mindenki utálja az egész rádiót de egyszerűen mást nem lehet befogni az alagsorban, csak ezt, csöndben lenni a gépek állandó zümmögése, kattogása mellett pedig idegőrlő plusz a monoton munka mellé kell valami "változatosabb" hanghatás. De itthon ha véletlen eszembe jutott a Petőfire van hangolva az ébresztőóra rádiója. Sajnálom, hogy kereshetek másikat, mert annyira jó volt, hogy számomra is érdekes számokat adtak végre egy rádión és nem csak az idióta túlsztároltakat (ha meghallok egy Halott Pénz számot már a falat kaparom, mert azt a kemény 2-3 számukat játszották 2 hétig folyamatosan, és annyira nem jók... Kasza Tibiről, Justin Bieberről már nem is beszélve... és Ákost is megutáltatták mikor a legújabb "slágerét" 3 hétig játszották)

  VálaszTörlés
 3. A lényeg lemaradt, hogy valószínűleg azért hihetik azt, hogy erre van szüksége a magyarnak, mert sok helyen csak ezeket a szuper adókat lehet fogni, amik ezeket a "csodás" számokat játsszák, így ha valaki kérdezi mit mondasz mit hallgatsz? Hát ezt... de arra már nem kérdeznek rá miért.

  VálaszTörlés
 4. Buda Marci úgy nyilatkozott korábban, hogy most egy fél évig inkább pihenéssel és a családjával foglalkozik. Én a magam részéről elkezdtem nyitni az internet rádiók felé, például van ez a telefonos app, a TuneIn, amivel egy csomó ország csomó rádióját lehet hallgatni. A brit zenék most szimpik, lehet BBC hallgató leszek.

  VálaszTörlés